Friskvårdsbidrag

Ge dina medarbetare rätt förutsättningar att ta hand om sig själva med ett friskvårdsbidrag som är enkelt att använda.

Friskare medarbetare för en resultatdriven organisation

Friskvårdsbidraget är en av de populäraste jobbförmånerna och är helt skattefritt för medarbetaren upp till 5000 kronor per år. Via Benify-portalen är det enkelt att beställa för medarbetarna samtidigt som ni slipper administrera några kvitton.

Fysisk aktivitet bidrar till bättre hälsa och friska medarbetare som mår bra i kropp och själ presterar ofta bättre på jobbet. Därför vinner både arbetsgivare och anställda på att friskvårdsbidraget utnyttjas av så många som möjligt.

 

Skattefri friskvårdsförmån

Hjälp medarbetarna att satsa på sitt välmående genom att erbjuda ett årligt friskvårdsbidrag som kan nyttjas till både träning, massage, sluta-röka-kurser och kostrådgivning. Även yoga, meditation, personlig tränare och många utomhussporter är godkända som skattefri friskvårdsförmån.

För att underlätta ytterligare för medarbetarna kan ni utöver friskvårdsbidraget erbjuda träning på arbetstid som en extra personalförmån. Det är något som brukar uppskattas eftersom det blir lättare att hinna med träningen, vilket i sin tur bidrar till en mindre stressig vardag. Här får du fler tips på hur du får fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag.

Vilka aktiviteter är godkända som friskvård?

Några av de vanligaste friskvårdsförmånerna som beställs i vår portal är gymkort, massage, simning, yoga och kostrådgivning. Andra sporter som är godkända är bland annat ridning, golf, tennis, fotboll och skidåkning. Det går även att använda sitt friskvårdsbidrag till olika hälsoappar som erbjuder onlineträning, löpning, yoga och viktminskning.

Det går även att erbjuda de anställda gratis träning och massage på arbetsplatsen helt skattefritt. Det gäller bland annat om det finns ett gym på kontoret som alla kan använda eller om en massör regelbundet ger behandlingar.

Tidigare hade Skatteverket en lista över vilka aktiviteter som var godkända för friskvårdsbidraget. Sedan årsskiftet 2021/2022 är denna borttagen, men reglerna är fortfarande desamma. Samtliga friskvårdsförmåner som finns i Benifys portal är granskade och godkända friskvårdsaktiviteter så att du som arbetsgivare kan vara säker på att medarbetarna enkelt kan välja en godkänd förmån som passar just dem. Exempelvis får massagebehandlingar inte överstiga 1000 kronor per tillfälle för att ingå i friskvårdsbidraget, därför har våra leverantörer anpassat sina erbjudanden för att uppfylla kraven.

Om medarbetaren vill använda sitt friskvårdsbidrag hos en leverantör eller för en aktivitet som ännu inte finns i vår portal går det även bra att registrera kvittot digitalt i portalen och få ersättning för utlägget i efterhand. Det är då viktigt att först kontrollera att aktiviteten uppfyller Skatteverkets regler. Exempel på aktiviteter som avslås är biljard, e-sport, spabesök och äventyrsbad.

Friskvårdsbidraget får inte heller användas till utrustning, medlemsavgifter, teorikurser, diplom, sjukvård eller skönhetsbehandlingar. Kom också ihåg att alla papperskvitton efter registrering i portalen även måste skickas in i fysisk form i enlighet med bokföringslagen. Därför brukar det vara smidigast för medarbetaren att välja aktiviteter som redan finns i portalen.

Fler detaljer om vad som gäller finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Vill du veta mer om våra lösningar?

Få en gratis personlig genomgång av vår medarbetarportal och se hur vi kan anpassa den för just ditt företags behov.