Benify

Framtiden står på spel

Postad 2018.08.02 #Financial Wellness, #lifeplan, #pension

Die neue Generation der Jugendlichen bringt eine Reihe an Herausforderungen mit sich, denen Sie sich als Unternehmen stellen müssen

Vi har idag ett stort eget ansvar för vår framtida pension

Att sakna grundläggande förståelse kring finansiella instrument och placeringar kan stå oss dyrt. Forskningen visar att den genomsnittlige ”gör-det-självaren” går miste om 1,75 % avkastning varje år, genom framförallt bristfällig riskspridning och känslomässiga beslut. Andra, som inte själva vill komponera sin portfölj, betalar ofta alltför höga avgifter. Två procent i ”onödig” avgift låter kanske inte så mycket, men om du undviker dessa avgifter så har du 49 % mer efter 20 år. – Somliga gör i viss utsträckning båda misstagen och tappar miljonbelopp.

Det saknas inte forskning inom området

Vetenskapligt belagda teorier om hur livsvarigt sparande bör hanteras har till exempel presenterats av Nobelpristagarna William Sharpe och Robert Merton. Att folkbilda bort problemen skulle, teoretiskt sett, kunna demokratisera möjligheterna till bra avkastning. Men intresset är svalt. Vi har ju så mycket annat att tänka på. Kanske har vi ännu inte förstått hur stor insatsen är? För den är stor. Vet du ens vilken som är din största ekonomiska tillgång? Ditt boende? Ditt pensionskapital? Eller något helt annat?

Många arbetsgivare, som ser tjänstepensionen rulla iväg till de anställda varje månad, kan bättre förstå vad det handlar om. Med den insikten följer möjligen ett moraliskt ansvar – eller i varje fall en fin möjlighet att hjälpa sina anställda till en bättre framtid. En individuell, oberoende tjänst för rätt riskspridning och låga avgifter, kan förbygga placeringsmisstag. Det handlar om sisådär en miljon kronor per person i Sverige, i utökad pension. Det är att visa sann och meningsfull omtanke om alla de som driver din organisation framåt. Eller hur?

Ladda ner Financial Wellness: trenden du inte har råd att ignorera för att få en överblick över vad ekonomisk trygghet innebär, liksom medarbetarprofiler, statistik och matnyttiga tips för hur HR kan utveckla och kommunicera initiativ och program inom ämnet.

Kalle Erlandzon är doktor i finansiell ekonomi, Handelshögskolan i Göteborg samt VD och grundare av Lifeplan AB. Han har även studerat matematik på Chalmers Tekniska Högskola samt finansiell ekonomi på forskarutbildningen på Handelshögskolan i Stockholm. Kalles avhandling ”Retirement Planning: Portfolio Choice for Long-Term Investors” behandlar optimalt portföljval över livscykeln, och det var på denna forskning som Lifeplan grundades 2007 som den första robotrådgivaren i Europa. Kalle har ägnat de senaste 15 åren åt att utveckla verktyg för finansiell planering gällande medarbetarnas ekonomi.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse på våra hemsidor. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer

Stäng