Benify

Nöjdhetsrapporten 2018: Förmåner, förnuft och känsla

Postad 2018.10.17

Förmåner, förnuft och känsla

Om man frågar medarbetare vilka förmåner de tycker är viktigast, och sedan vilka de uppskattar mest, så får man delvis olika svar. Sjukvård och pension är två typiska exempel på förmånskategorier som rankas högt när det gäller viktighet, men lågt när det kommer till uppskattning.

För kategorin mat & dryck är det helt tvärtom. Många uppskattar vardagslyx som fri tillgång till kaffe och subventionerade luncher, men anser att det finns viktigare saker i livet.

Handlar det om den klassiska motsättningen mellan hjärta och hjärna; förnuft och känsla?

Visst är det kul att kunna glädja personalen med fika och fruktskålar. Men vore det inte ännu roligare om de även uppskattade viktiga – och kostsamma – förmåner som till exempel tjänstepensionen?

Under 2018 genomförde vi en förmånsundersökning med mer än 20 000 deltagare. En tydlig tendens vi såg var vikten av rätt strategi och kommunikation från arbetsgivarens sida för att öka medarbetarnas nöjdhet med de ”svåra” eller ”tråkiga” förmånerna.

Vill du läsa hela vår rapport? Ladda ner ett gratis ex idag!


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse på våra hemsidor. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer

Stäng