Benify

Ladda ner Financial Wellness: trenden du inte har råd att ignorera

Postad 2018.06.28 #Financial Wellness

Skulder, inkomster, besparingar
Vad är det första du tänker på när du hör orden ”ekonomisk trygghet”? Triggar de igång stresskänslor över amorteringar, pensionssparande eller ditt försäkringsskydd? Eller sprider sig en lugn känsla av att ha koll på läget – både nu och inför framtiden?

Associationer och definitioner
Ekonomisk trygghet betyder olika saker för olika personer. Våra associationer, liksom verkligheten de speglar, påverkas bland annat av vilken generation vi tillhör, vilka erfarenheter vi har i bagaget, och vilket land vi bor i. Det handlar om mer än en samling finansiella produkter för pensionssparande, eller försäkringar för oförutsedda händelser i livet. Den större innebörden är frihet från ekonomisk oro, stress och depression. Med denna frihet följer ökad livskvalitet, såsom balans mellan arbete och fritid, att ha tid för familjen eller råd att ta semester. För arbetsgivare kan ekonomisk trygghet handla om effektfulla åtgärder som stöttar medarbetarna med allt från specifika förmåner till extratjänster och experthjälp.

Ur medarbetarens synvinkel
Visste du att 4 av 10 svenskar säger sig stressade över sin långsiktiga ekonomiska situation, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Skandia 2017? Pensionen är det största orosmolnet, med arbetslöshet på andra plats.

Vad är ekonomisk (o)trygghet?
Vår senaste e-bok Financial Wellness: trenden du inte har råd att ignorera handlar om vad medarbetarnas ekonomiska stress faktiskt kostar, och vad dagens arbetsgivare kan göra åt problemet. Vi visar att ”ekonomisk trygghet” är ett okänt begrepp – och ett till synes ouppnåeligt mål – i vissa delar av världen, och att det inte är ovanligt att leva från löning till löning. Trygghet handlar om att ha råd med det nödvändigaste; inte att leva lyxliv. Och självförverkligande är fortfarande en lyx som långt ifrån alla kan unna sig ur ett globalt perspektiv.

  • Ont om pengar = sämre hälsa. 25 % av alla medarbetare säger att ekonomiska bekymmer har påverkat deras hälsa. Bland medarbetarna med lägst grad av ekonomisk trygghet beskriver bara 39 % sin hälsa som utmärkt eller mycket god; bland dem med störst ekonomisk trygghet är motsvarande andel 81%.
  • Pengarelaterad depression. Bland medarbetare med omfattande ekonomiska bekymmer är sannolikheten att lida av fetma dubbelt så hög – och för depression sju gånger så hög – jämfört med dem utan ekonomiska problem.
  • Stressen följer med till jobbet. 30 % av medarbetarna distraheras av sin ekonomi på jobbet, och 46 % av de distraherade lägger tre timmar eller mer av sin arbetsvecka på att hantera privatekonomiska problem.

Handfasta råd för HR
Livet pågår både på och utanför jobbet. Och livet ”utanför” påverkar medarbetarnas förmåga att fokusera och prestera i sina yrkesroller. Det borde vara självklart att se dem som människor med olika utmaningar, framtidsdrömmar – och ibland påtagliga ekonomiska bekymmer. Här finns stora möjligheter för HR-experter att göra verklig skillnad. Med tanke på hur dyrt det är med rekrytering (och hur svårt det är att uppnå äkta medarbetarengagemang) är det helt enkelt en god investering att sätta ihop ett genomtänkt program av förmåner och rådgivning som stöttar medarbetarnas privatekonomi.

Ladda ner Financial Wellness: trenden du inte har råd att ignorera för att få en överblick över vad ekonomisk trygghet innebär, liksom medarbetarprofiler, statistik och tips för hur HR kan utveckla och kommunicera initiativ och program inom ämnet.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse på våra hemsidor. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer

Stäng