Benify

Work-life balance - vad innebär det egentligen?

Postad 2017.10.30

Balansen mellan arbetsliv och fritid – work-life balance – har blivit allt viktigare vid val av arbetsgivare, framförallt för de nya generationerna på arbetsmarknaden. Men vad innebär det egentligen och vad finns det för aktiviteter och metoder för att stödja detta?

Work-life balance handlar om att skapa förutsättningar för sina anställda att kunna balansera goda prestationer och långsiktig hållbarhet i både arbets- och privatlivet. Det behöver inte betyda att man ska sträva efter att arbeta mindre, utan handlar mer om att ha tillgång till rätt resurser som krävs för att kunna utföra sitt arbete samt kunna ha en kvalitativ fritid, så att man har energi kvar efter jobbet till sitt privatliv. Helt enkelt, att underlätta för hela livspusslet att gå ihop.

Hur man vill skapa en god balans är såklart väldigt individuellt. Alla människor har olika krav och förväntningar på sig, både sina egna och andras, och målen man vill uppnå kanske skiljer sig mycket, både på jobbet och privat. Många anställda känner dock en press att tiden till privatlivet ofta får stryka på foten, med alla måsten som måste hinnas med på hemmafronten.

Aktiviteter på arbetsplatsen
Vad kan man då göra som arbetsgivare för att underlätta för den anställde? På arbetsplatsen kan hälsofrämjande aktiviteter som extra friskvård, massage eller mindfullness på jobbet, lugna arbetsytor, flextid, frukost på jobbet, aktivitetsdagar eller att få börja lite senare en morgon i månaden vara uppskattat.

Stöd på hemmafronten
Det stora livspusslet med att få dagen att gå ihop på hemmafronten brukar vara en av de största stressfaktorerna. Många stressar mellan mathandling, skjuts till träningar, läxhjälp, hinna städa och ordna i trädgården. Ofta slutar det för många med en kväll helt utmattad i soffan. Som arbetsgivare kan du underlätta detta med att erbjuda tjänster i hemmet, som t.ex. hemstädning, matkassar, läxhjälp eller andra tidskrävande aktiviteter. Det brukar vara en skänk från ovan att få hjälp med några av de stora tidstjuvarna som den anställde hellre lagt på sin familj eller sig själv.

På Benify erbjuder vi ett stort utbud av work-life balance-förmåner, för att ge det där lilla extra i vardagen och anställda som mår bra. I längden vinner alla på att ha en balans mellan arbetsliv och privatliv och då välmående medarbetare ofta presterar bättre på jobbet.


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse på våra hemsidor. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer

Stäng