Benify

Personalbilar – Vad innebär det för dig som medarbetare?

Postad 2017.06.09 #förmåner, #förmånsbil, #personalbil

iStock_000038250840_Large

 Hur är personalbil förmånligt?
Du får leasa en helt ny bil utan kontantinsats, med garanterad månadskostnad utifrån din körsträcka och leasingperiod. Du får beställa en bil på din arbetsgivares rabatter, som oftast är mer fördelaktiga än de du får som privatperson. De flesta kostnaderna betalas med bruttolöneavdrag (före skatt), vilket är väldigt förmånligt.

Om du kör i tjänsten med din personalbil blir det ännu billigare. Då får din arbetsgivare lyfta del av momsen på leasingkostnaderna och all moms på övriga kostnader. Det innebär ett lägre löneavdrag för din del.

Hur påverkas lönen och pensionen?
Beroende på hur kostnaden för bilen fördelas på din lön påverkas pensionen olika mycket. Det har också betydelse vilken grupp tjänstepension du tillhör.

  • Är du född 1979 och senare tillhör du ITP1 och har en premiebestämd ålderspension som betyder att storleken på din pension baseras på inbetalda premier, hur avkastningen blivit samt hur stora avgifter som tagits ut.
  • Är du född 1978 eller tidigare har du en förmånsbestämd ålderspension. Det betyder att den beräknas utifrån din avtalade lön och du tillhör då ITP2.
  • För ITP1:or påverkar därför bruttolöneavdrag pensionen. Vi på Benify rekommenderar av denna anledning att personalbilen finansieras med hjälp av ett kombinerat brutto- och nettolöneavdrag (s.k. brunetto). Om bruttolöneavdraget görs nära pensionen kan dock pensionen påverkas även för ITP2:or p.g.a. lönekapningsregler.

Vad skiljer sig mellan personalbil och privatleasing?
Privatleasing är ett alternativ till personalbil men kan inte beställas genom din arbetsgivare. Viktigt att tänka på vid jämförelse med privatleasing är vad som ingår. Oftast ingår inte försäkring, vinterdäck och vägskatt i den fasta kostnaden utan är något som du betalar vid sidan av. Det skiljer sig även vad som ingår i serviceavtalen. Vanligtvis är det fasta körsträckor vid en privatleasing och du kan därför inte ändra körsträckan under tiden, som du kan göra med en personalbil. Det gör att kostnaden vid återlämnandet av privatleasingen kan bli dyr. Kolla även att övermil och undermil på bilen hanteras på samma sätt så att du också kan få tillbaka pengar om du kört mindre än avtalat. Se till att det finns tydliga riktlinjer för hur skador värderas och bedöms vid återlämnandet.

Läs även våra andra inlägg om förmånsbilar:

Personalbilar – En guide för dig som arbetsgivare
Personalbilskalkyl
Beräkning av förmånsvärde för bilar


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse på våra hemsidor. Genom att fortsätta använda hemsidan utan att ändra inställningar på din webbläsare går du med på att ta emot cookies. Läs mer

Stäng